Wat is Sublimatie?

Sublimatie is een nieuwe digitale druktechniek waarmee het mogelijk is om verschillende soorten kledingstukken en objecten te personaliseren door een geprinte afbeelding over te brengen. Het kan op textiele kledingstukken of op houten oppervlakken, behandeld canvas, karton of keramiek.

Veel mensen, vastbesloten om hun eigen bedrijf te beginnen, hebben sublimatie gezien als een kans om economisch te groeien. En het beste: zelfstandig. Daarom geven we bij Kepaza advies om deze business uit te voeren.

Als u een van die mensen bent, leest u het juiste artikel. Hier zullen we uitleggen hoe u sublimatie uitvoert. En wees niet bang, het is een vrij gemakkelijke techniek om te leren en te begrijpen. Let hier dus goed op.

Hoe wordt sublimatie gedaan?

Leren sublimeren is vrij eenvoudig. Vervolgens leggen we je stap voor stap uit wat je allemaal moet doen.

Het eerste dat u moet doen, is de afbeelding selecteren die u wilt vastleggen (sublimeren). Op een computer of laptop kunt u met behulp van een bewerkings- of ontwerpprogramma de afbeelding wijzigen voordat u gaat sublimeren. U kunt de afbeelding echter ook gebruiken zonder deze eerst te bewerken.
De volgende stap is om de afbeelding af te drukken op een inkjetprinter, uitgerust met speciale inkten en papier voor sublimatie. Het is van het grootste belang om een ​​speciale printer te hebben om deze techniek alleen uit te voeren. Het wordt helemaal niet aanbevolen om een ​​printer te gebruiken die is gevuld met gewone inkt, aangezien sublimatieprinters gespecialiseerd zijn.
Vervolgens moet u de bedrukte zijde van het papier in contact brengen met het oppervlak van het object dat u wilt sublimeren. Als het bijvoorbeeld een kopje is, moet je de bedrukte zijde van het papier ermee in contact brengen en het met thermische lijm plakken om het papier in de juiste positie te houden.
Vervolgens moet het sublimeerbare artikel met het bedrukte papier op de sublimatieplaat worden geplaatst, die al geconfigureerd moet zijn met de juiste temperatuur, druk en tijd. Het strijkijzer wordt dan gesloten om warmte toe te passen. Dit is wanneer de magie plaatsvindt en sublimatie plaatsvindt, dat is wanneer de sublimatie-inkt wordt geactiveerd door warmte en van een vaste naar een gasvormige toestand gaat en het oppervlak van het object vierkant raakt.
Wanneer de druktijd voorbij is, moet het item zeer voorzichtig van de sublimatieplaat worden verwijderd. Het meest aanbevolen is om dit met handschoenen te doen, om brandwonden door hoge temperaturen te voorkomen. Het papier moet zeer voorzichtig worden verwijderd om te voorkomen wat “vervaging of ghosting” wordt genoemd.
Op welke items kan gesublimeerd worden?

Een van de meest voorkomende fouten die mensen die in de wereld van sublimatie beginnen, maken, is te geloven dat elk materiaal en elk object kan worden gesublimeerd. Door onwetendheid doen ze het op alles en gaat het mis.

Daarom is het belangrijk dat je, voordat je begint met sublimeren, weet op welke ondergronden je dit kunt doen.

Op polyester: Als de sublimatietechniek op een textiel kledingstuk wordt toegepast, moet het 80% polyester zijn. Of dat het een speciale coating van dit materiaal heeft. Het is bijna onmogelijk om te sublimeren op een katoenen overhemd. Hiervoor zijn er echter alternatieve technieken zoals sublimeerbaar textielvinyl (EasySubli).
Op een witte achtergrond: Sublimatie-inkten zijn transparant en voegen alleen maar toe aan de kleur van de achtergrond. Het ontstaan ​​van sublimatie ligt in de ontwikkeling van fotografie en het is logisch dat foto’s altijd op wit fotopapier worden afgedrukt. Daarom, als het wordt gesublimeerd op een witte stof, zullen kleuren worden bereikt die getrouwer zijn aan het originele beeld. Als het op een gekleurde stof wordt gedaan, zullen de kleuren erg veranderen.
Met al deze tips kun je probleemloos aan de slag in de wereld van sublimatie. Het belangrijkste is om altijd de aanbevelingen op te volgen die hier worden voorgesteld, zodat uw werk zo schoon mogelijk is.

Door te beschikken over een sublimatieprinter, sublimatiemateriaal en goede afbeeldingen, kunt u uw sublimatiestudio starten. De rest is vrij eenvoudig, met oefenen leer je deze technieken en worden de ontwerpen steeds beter.

.

Winkelwagen
Translate »